Zophar's Message Domain

Zophar's Message Domain (http://www.zophar.net/forums/index.php)
-   Rom Hack (http://www.zophar.net/forums/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Looking for FF5 Job/Ability information... (http://www.zophar.net/forums/showthread.php?t=5824)

Tzepish 09-11-2005 03:19 AM

Looking for FF5 Job/Ability information...
 
Hi guys. I always hated the "Dash" ability in FF5 (and the Sprint Shoes in FF6) - why should the player have to learn this, and then spend an ability slot on it? So, what I'd like to do is make Dash always available, by whichever means are easiest.

In FF6, I simply made every piece of equipment (including the "nothing") set the "moves at double speed" bit in order to eliminate the need for Sprint Shoes, and now the mapman always moves at double speed by default. I should be able to accomplish the same thing in FF5 by making "Dash" a passive/inate ability for every class (including Default), but I don't have any information on where the class and ability data is located in the ROM. I figured I'd ask here before tracking it down myself, just in case someone else has the data sitting in a text file somewhere on their harddrive or something.

Tzepish 09-11-2005 03:40 AM

Re: Looking for FF5 Job/Ability information...
 
Well, I asked for the info on Acmlm's board also, and got a quick reply from JLukas:

JLukas:
I agree, dash should always be available. I
loaded up Geiger's debugger and traced it
down, here you go:

PAR code: C0124800

Open a hex editor, got to offset $001248 and
change 06 to 00 to make it permanent. This
kills a branch so the character is in run mode
all the time, and you won't even need to hold
the B button. I tried it on a save far into
the game, and on a brand new game (the forest
where the meteor crashes) and it worked. I'll
leave the rest of the testing up to you.


Just figured I'd post this here in case you guys wanted this as well.

EDIT: I guess I should mention that if your ROM has a header, the byte is located at $001448 instead.<P ID="edit"><FONT class="small">Edited by Tzepish on 09/10/05 10:44 PM.</FONT></P>

KingMike 09-12-2005 05:22 AM

Re: Looking for FF5 Job/Ability information...
 
The PS1 release always allows dashing, and it goes double if you have a Thief or the ability equipped.
...if that does anything for you.

Fortune 09-14-2005 10:17 PM

Re: Looking for FF5 Job/Ability information...
 
> The PS1 release always allows dashing, and it goes double if
> you have a Thief or the ability equipped.
> ...if that does anything for you.
>
I dont understand what has it to do with this.

Tzepish 09-14-2005 10:28 PM

Re: Looking for FF5 Job/Ability information...
 

> I dont understand what has it to do with this.

Well, it's relevant because the PSX version allows dashing at all times, even without the Dash ability, which is what I was looking for. It might still be worth looking into to see what they did and how the double dashing works.

The 9th Sage 09-15-2005 01:23 AM

Re: Looking for FF5 Job/Ability information...
 
> Well, it's relevant because the PSX version allows dashing
> at all times, even without the Dash ability, which is what I
> was looking for. It might still be worth looking into to
> see what they did and how the double dashing works.

Hmm...is that PSX compilation just emulating the games? If so you could probably extract the ROM from it somehow and examine it. Not sure how one would go about this, it's probably a real pain in the butt.

SivakDrac 09-15-2005 05:11 AM

Re: Looking for FF5 Job/Ability information...
 
> Hmm...is that PSX compilation just emulating the games? If
> so you could probably extract the ROM from it somehow and
> examine it. Not sure how one would go about this, it's
> probably a real pain in the butt.

I remember hearing stories about the Rockman Complete Works games and how one could get the Rockman roms from the game and reorganize them into playable .nes files.

I do not know who did this, as this was many a year ago, but still. Doable.

Sifian 09-16-2005 07:46 AM

Re: Looking for FF5 Job/Ability information...
 
> Hmm...is that PSX compilation just emulating the games?

Not by my understanding. The Square's SNES ports have modified roms that are used for certain data aquistion, like graphics, but once aquired they actually run directly using PSX rendering hardware rather than emulating SNES rendering hardware.

The 9th Sage 09-17-2005 03:45 AM

Re: Looking for FF5 Job/Ability information...
 
> Not by my understanding. The Square's SNES ports have
> modified roms that are used for certain data aquistion, like
> graphics, but once aquired they actually run directly using
> PSX rendering hardware rather than emulating SNES rendering
> hardware.

Ah...that must be why that weird Chrono Trigger PSX ROM I found has no font. O_o

Tzepish 09-17-2005 07:38 AM

Re: Looking for FF5 Job/Ability information...
 
Yeah, it was my understanding that the Rockman collection was unique in that it was just emulated NES... all other ports, to my knowledge, are actual ports.


All times are GMT. The time now is 02:37 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.